Juuresta leiväksi #suomi100 – Perheleipuri Salonen

Tämä vuosi on yhtä juhlaa! Ruisleipä äänestettiin suomalaisten kansallisruuaksi ja yhdessä tekeminen on nostettu Suomi 100 -hankkeen pääteemaksi. Mikäpä olisi sopivampi tapa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea kuin leipoa yhdessä aitoa, suomalaista ruisleipää. Siinä on jotain niin aitoa ja juurevaa! Me annamme teille lahjaksi ohjeen, joten leipokaa hyvät suomalaiset ruisleipää, tehkää se juuresta leiväksi. Yhdessä.

Anna leivän ja hyvän kiertää jakamalla omaa taikinajuurta ja valmista leipää omille rakkaillesi. Jaa oma onnistumisesi Instagramissa:

Seuraa Instagramissa ja osallistu hashtagillä #juurestaleiväksi
Perheleipuri Salonen Instagramissa Perheleipuri Salonen Facebookissa
Perinteinen ruisleipä

2 limppua tai 4-5 reikäleipää

1 l haaleaa vettä
Kuivattua taikinajuurta
2 kg ruisjauhoja
2-3 tl suolaa

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 1

1. Juuri voidaan valmistaa joko kuivatusta taikinasta tai taikinasta, joka on säilytetty pakastimessa. Valmista juuri ohjeen mukaan.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 2

2. Peitä juuriastia muovikelmulla ja anna levätä lämpimässä, vedottomassa paikassa 24 tuntia. Juuri on valmis, kun se kuplii.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 3

3. Lisää valmiiseen taikinajuureen suola ja aloita ruisjauhojen lisääminen aluksi puuhaarukalla sekoittaen.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 4

4. Lisää jauhoja vähitellen siten, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Älä käytä heti koko 2 kilon määrää.

Katso video Perinteinen ruisleipä – Vaihe 5

5. Kun taikina muuttuu paksummaksi, aloita sekoittaminen käsin. Sekoita taikinaa käsin, kunnes se alkaa irrota astian reunoista.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 6

6. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja tasoita taikinan pinta. Tee lopuksi taikinaan risti sormenpäillä painellen.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 7

7. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan 1–2 tunniksi.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 8

8. Nosta taikina ruisjauhoilla jauhotetulle leivinpöydälle. Ota pieni pala taikinaa talteen seuraavaa leivontakertaa varten.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 9

9. Sipaise taikinaa ohuesti lastalla leivinipaperille ja ota kuivunut taikina talteen seuraavana päivänä tai laita 1 dl taikinaa purkkiin ja säilytä sitä pakastimessa.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 10

10. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kiinteäksi kaksin käsin.

Katso video Perinteinen ruisleipä – Vaihe 11

11. Leivo taikina pyöreiksi, kartiomaisiksi limpuiksi pyörittämällä taikinaa paikallaan akselinsa ympäri. Voit leipoa myös reikäleipiä.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 12

12. Siirrä leivät kohoamaan uunipellille ja peitä halutessasi kastellulla voipaperilla. Tämä säilyttää taikinan sopivan kosteuden.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 13

13. Lisää voipaperilla peiteltyjen leipien päälle leivinliina ja anna kohota noin tunnin verran lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Lue vinkit!Perinteinen ruisleipä – Vaihe 14

14. Pistele kohonneet leivät ennen paistamista esim. puisella varrastikulla. Paina varrastikku alustaan asti noin 10 kohdasta.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 15

15. Paista limput noin 240 °C n. 15 min, alenna lämpötila 200 °C ja paista vielä n. 45 min. Paista reikäleivät 240 °C n. 20 min.

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 16

16. Anna leipien jäähtyä leivinliinalla peiteltyinä. Pakkaa jäähtyneet muovipussiin, jotta leipä pehmenee.

Perinteinen ruisleipä – Vaihe 17

17. Paketoi valmiit leivät kauniisti ja anna lahjaksi rakkaalle…

Lue vinkit! Perinteinen ruisleipä – Vaihe 18

… tai nauti vastaleivotun leivän suussasulavasta mausta terveellisten lisukkeiden kera.

TULOSTA RESEPTI
Jaa leipomisen iloa

Osallistu sinäkin Perheleipuri Salosen Suomi 100 -hankkeeseen ja leivo ruisleipää juuresta leiväksi. Kuvaa oma onnistumisesi, hauska leipomistilanne tai vaikka taikinajuuren tai valmiin leivän eteenpäin lahjoittaminen ja jaa se Instagramissa: #juurestaleiväksi.

Keräämme tähän galleriaan uunituoreinta materiaalia inspiroimaan niin vasta-alkajia kuin kokeneita leipureita. Tärkeintä on tekemisen ja onnistumisen ilo, sillä leipominen on iloinen asia!

Seuraa Instagramissa ja osallistu hashtagillä #juurestaleiväksi

Tuotehaku

Tuotenimi
EAN-koodi
Tuoteryhmä
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä täyttämällä ja lähettämällä lomake. Kattavampaan kuluttajapalvelulomakkeen pääset täältä.

Maanantai

Siskonmakkarakeitto L, G
Kikherne-pinaattisalaatti L, G
Leipäjuustosalaatti G

Tiistai

Kanakeitto L, G
Papusalaatti L, G
Greippisalaatti L, G

Keskiviikko

Jauhelihakeitto L, G
Aurajuusto-pastasalaatti L
Kanacaesarsalaatti L, G

Torstai

Hernekeitto L, G + pannukakku
Paahtopaisti-pastasalaatti L
Lehtikaali-fetasalaatti L, G

Perjantai

Pinaattikeitto L,G
Nuudeli-broilerisalaatti L, G
Halloumi-omenasalaatti G