

Tämä vuosi on yhtä juhlaa! Ruisleipä äänestettiin suomalaisten kansallisruuaksi ja yhdessä tekeminen on nostettu Suomi 100 -hankkeen pääteemaksi. Mikäpä olisi sopivampi tapa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea kuin leipoa yhdessä aitoa, suomalaista ruisleipää. Siinä on jotain niin aitoa ja juurevaa! Me annamme teille lahjaksi ohjeen, joten leipokaa hyvät suomalaiset ruisleipää, tehkää se juuresta leiväksi. Yhdessä.
Anna leivän ja hyvän kiertää jakamalla omaa taikinajuurta ja valmista leipää omille rakkaillesi. Jaa oma onnistumisesi Instagramissa:


2 limppua tai 4-5 reikäleipää
1 l haaleaa vettä
Kuivattua taikinajuurta
2 kg ruisjauhoja
2-3 tl suolaa


1. Juuri voidaan valmistaa joko kuivatusta taikinasta tai taikinasta, joka on säilytetty pakastimessa. Valmista juuri ohjeen mukaan.


2. Peitä juuriastia muovikelmulla ja anna levätä lämpimässä, vedottomassa paikassa 24 tuntia. Juuri on valmis, kun se kuplii.

3. Lisää valmiiseen taikinajuureen suola ja aloita ruisjauhojen lisääminen aluksi puuhaarukalla sekoittaen.


4. Lisää jauhoja vähitellen siten, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Älä käytä heti koko 2 kilon määrää.

7. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan 1–2 tunniksi.

8. Nosta taikina ruisjauhoilla jauhotetulle leivinpöydälle. Ota pieni pala taikinaa talteen seuraavaa leivontakertaa varten.

10. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kiinteäksi kaksin käsin.

Osallistu sinäkin Perheleipuri Salosen Suomi 100 -hankkeeseen ja leivo ruisleipää juuresta leiväksi. Kuvaa oma onnistumisesi, hauska leipomistilanne tai vaikka taikinajuuren tai valmiin leivän eteenpäin lahjoittaminen ja jaa se Instagramissa: #juurestaleiväksi.
Keräämme tähän galleriaan uunituoreinta materiaalia inspiroimaan niin vasta-alkajia kuin kokeneita leipureita. Tärkeintä on tekemisen ja onnistumisen ilo, sillä leipominen on iloinen asia!

